Zumba a 17. kerületben

\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"

\"\"

Zumbázók egy csoportja Rákosmentén

 

Manapság heti rendszerességgel mintegy 7,5 millióan Zumbáznak világszerte. De mi is ez a táncforma pontosan?
A zumba szó a zumbear igéből származik, amelynek jelentése „gyorsan mozogni és szórakozni”. Más latin nyelveken bulit, partyt jelent.
A Zumba-láz először a 90-es években, egy kolumbiai városban „robbant ki”. Beto Perez, aerobik és latin-tánc oktató egy napon otthon felejtette aerobik zenéit, így – egyet gondolván – gyorsan előkapta táskájából a kedvenc latin CD-jét, amely tradicionális salsa, merengue és cumbia slágerekből állt. Ez volt az első „Zumba” óra. Vendégei között ez az improvizált táncforma hatalmas sikert aratott és ettől kezdve szinte megállíthatatlanul, futótűzként terjedt a Zumba-láz szerte a világban.
Az edzés során lehetőség nyílik több fajta táncstílus illetve tánclépés megismerésére. A Zumba ötvözi a cumbia, salsa, merengue, mambo, tango, flamenco, chachacha, reggaeton, samba, és hip hop táncokat is.
Magyarországgal elsőként Vieira Lívia oktató ismertette meg ezt a mozgásformát, aki jelenleg több helyszínen és időpontban tanít kerületünkben. Edzései frenetikusak és magával ragadóak, az órák kitűnő hangulatban, remek társasággal telnek. Részben ez az egyik kiváltó oka annak, hogy edzései során a kemény munkából képes party hangulatot teremteni.
Akinek ez még nem lenne elég csábító, annak érdemes azt is tudnia, hogy ez a mozgásforma nem csak szórakoztat, de fogyaszt is: egy óra alatt átlagosan 600 kalóriát lehet elégetni! Lívia havonta szokott szervezni Zumba-partykat, melynek legutóbbi állomása Gyömrő volt. A buli hatalmas sikert aratott, a Zumba-láz két órára megbolondította a várost. Órái rengeteg olyan embernek nyújtottak már segítséget, akik úgy érezték, muszáj kitörniük a szürke hétköznapok zűrzavarából és pár órára „kikapcsolni” ezáltal egy teljesen más világba kerülni. Ha nem csak olvasna róla, hanem élesben is kipróbálná, akkor feltétlenül látogasson el keddenként 19:30-kor, illetve csütörtökön 19:45-kor a Békésy György szakközépiskola tornatermébe, ahol az első magyar oktató, Vieira Lívia tartja az órákat!
Gyémánt Szilvia