Komplett a sóbarlang a Gólyafészek Bölcsődében

\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"

\"\"

Fohsz Tivadar alpolgármester köszöntőjét mondja a sóbarlang avatáson. Mellette Szabó Tiborné, Rózsahegyi Péter, dr. Fenke Ferenc, dr. Móra  Imola, illetve Fazekas Lajosné bölcsődevezető és a kivitelező képviselője, Drozgyik Péter ügyvezető igazgató
.

 

A Gólyafészek Bölcsőde sóbarlangjának második üteme is elkészült, melynek ünnepélyes avatására ma, október 21-én került sor a Kaszáló utcai gyermekintézményben. A Salzberger típusú sóbarlang az uniós követelményeknek maradéktalanul megfelel. Falát sótégla borítja, ami Lengyelországból, Wieliczkából származik. A Csibe Bölcsődéétől és az Aprófalva Óvodáétól eltérően, itt a sóbarlang alját és tetejét is befedi a Holt-tengeri só. Most, a második ütemben a barlang mennyezeti, sziklás része készült el, amely szintén sóból kapott cseppkőszerű bevonatot. Ide rejtették a programozott fénytechnikát, melynek révén a színek terápiás hatásukat fejtik ki. Az audiórendszer révén hallhatók a természetből vett hangok: tengerzúgás, madárcsicsergés, szélsusogás, amelyek nyugtatják a kicsiket. A 21-23 fokos mikroklíma, a tiszta levegő a gyerekek egészségére, közérzetre jótékony hatással bír.
Januárjától minden bölcsődés heti két alkalommal 30 percben gondozójuk és a bölcsőde orvosa, dr. Móra Imola felügyeletével játszik a sóbarlangban. Egy-egy foglalkozáson egyszerre hét kisgyermek vesz részt. Énekelnek, mesét hallgatnak, autókat gurítanak, vagy a sóval játszanak. Januártól áprilisig a 72 kisgyermek prevenciós céllal vett részt a foglalkozásokon, melyek közérzetjavító, immunerősítő hatásúak.
A sóbarlangot képviselői keretből építették. Hozzájárult a fejlesztéshez Riz Levente polgármester, Fohsz Tivadar alpolgármester, Rózsahegyi Péter képviselő, dr. Piláth Károly, Hatvani Zoltán, Petrőczy Dániel, dr. Fenke Ferenc, dr. Bényi Zsolt és Szabó Tiborné képviselő.