Befejezés előtt két iskola energetikai felújítása

\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"

\"\"

Vári Emil és Nyikos László, a polgármesteri hivatal szakemberei, Elek Norbert, a kivitelező Épkar Zrt. képviselője, illetve Riz Levente polgármester, Olejnik Ilona a Diadal, Sarkadi Nagy Adrien, az Újlak Utcai Általános Iskola igazgatója és Várbíró Anita körzetes önkormányzati képviselő a felújítás bejárásán, az Újlak Iskola udvarán

 

Várhatóan harminc százalékkal csökken a fűtési költség a Diadal és az Újlak utcai iskolák felújításának befejezésével. Három éve az Újlakban 45, a Diadalban 13 millió forint volt az éves fűtési díj, ami már a tavalyi felújítási ütemmel is mérséklődött. Vári Emil, a polgármesteri hivatal gépészeti szakemberének becslése szerint a felújítások október végi átadása után évi harminc, illetve kilenc millióra is csökkenhet a két intézmény fűtés éves költsége.
Mindezt ma, szeptember 28-án jelentették be sajtótájékoztatón az Újlak utcai Iskola színháztermében. Az eseményen ott volt Riz Levente polgármester, Fohsz Tivadar alpolgármester és Várbíró Anita, a körzet önkormányzati képviselője.
Rákosmente Önkormányzata közel 500 millió forintot nyert uniós pályázaton,
amit saját forrásból 202 millió forinttal egészített ki.
Az önkormányzat tavaly önerőből finanszírozta a két intézmény hőszigetelését és a nyílászárók cseréjét. A nyertes pályázatnak köszönhetően a már megvalósult beruházási elemek egy része a pályázat terhére utólagosan finanszírozhatóvá vált, és a támogatás lehetőséget biztosított a felújítás második ütemének megvalósítására.
Az 1977-78-ban épült Diadal Úti Általános Iskolában a megépítése óta nem volt érdemi felújítás, melynek következményeként az épület számos nyílászáróját már nem lehetett használni, a külső homlokzati falak balesetveszélyesek voltak. Ezért 2010 augusztusában, összesen 216 millió forint értékben, megvalósult – a tornaterem kivételével – a teljes épületegyüttes külső nyílászáróinak, függönyfalainak korszerű hőszigetelt szerkezetekre való cseréje, a homlokzati falak utólagos hőszigetelése, továbbá a főépület azon részein, ahol a beázások évek óta komoly problémát jelentettek, megtörtént a lapostető-szerkezet egy hőszigetelt tetőszerkezetre történő cseréje.
A beruházásnak köszönhetően megszűntek az évek óta problémát jelentő beázások, az iskolaépületet átjáró huzat-hatások és elhárult az elavult szerkezetekből fakadó balesetveszély, valamint jelentős költségmegtakarítást ért el az intézmény a téli hónapokban a fűtési költségek csökkenése révén.
2011 második felében – a pályázat keretében – kezdték meg a teljes tornaterem felújítását: a végfalak újraépítését, a bevilágító sáv és a nyílászárók cseréjét, a homlokzati falak utólagos hőszigetelését. Elkészül a főépület zárófödéme feletti, a tornatermi és az éttermi szárny feletti tetőszigetelések javítása, kiegészítő hőszigetelése, valamint elbontják a teljes kazánházat, helyére 3 darab kiemelkedően magas hatásfokú gázkazánt szerelnek fel, ezzel párhuzamosan kicserélik a főépület és a tornaterem radiátorait is. Összesen 167 darabot, konkretizálta az adatot Riz Levente a sajtótájékoztatón.
Az Újlak Utcai Általános Iskolában az elmúlt 30 évben nem történt korszerűsítés. 2010 őszén 183,75 millió forint korszerű, hőszigetelt műanyag ablakszerkezetet tartalmazó szakipari falakat építettek, valamint az iskola teljes homlokzati falfelületére a konyhai épületszárny kivételével utólagos polisztirol hőszigetelés került. A homlokzat felújítási munkáinak előkészítésével párhuzamosan, az önkormányzatnak a FŐTÁV-nál sikerült elérnie, hogy az Újlak Utcai Általános Iskola elavult hőközponti berendezéseinek korszerűsítését is elvégezzék. A két beruházás együttes hatásának köszönhetően az épület fűtési költsége a téli időszakban jelentősen csökkent és az épület megjelenése is sokkal kulturáltabb, barátságosabb lett.
A nyertes pályázat megvalósítása során – 2011-ben – a teljes épületegyüttes tetőszigetelése és kiegészítő hőszigetelése, a konyhai épületszárny teljes homlokzati felújítása (hőszigetelés és nyílászárócsere), az épületben 401 darab leamortizálódott radiátor cseréje és a fűtési rendszer szabályozhatóságának fejlesztése valósul meg, mellyel további jelentős mértékben csökkenthető az intézmény fűtési költsége.