A BÖSZ célja: jól működő főváros

\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"

 

Egyhangúlag, vita nélkül elfogadták a 23 fővárosi kerület vezetői a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége (BÖSZ) elnöksége által előterjesztett, az önkormányzati törvényre vonatkozó koncepcióról szóló beszámolót az érdekképviselet szerdai közgyűlésén – tájékoztatta Riz Levente, a BÖSZ elnökségi tagja az MTI-t az ülés után.
Riz Levente elmondta: a szervezet elnöksége beszámolt a 23 kerületi polgármesternek, illetve alpolgármesternek a kormányzattal folytatott nyári egyeztetéseiről, illetve az önkormányzati törvény módosításának jelenlegi állásáról, ismertette azokat a javaslatokat, amelyeket az elnökség átadott a kormányzatnak. Hozzátette: ezt követően a BÖSZ közgyűlése egyhangú döntéssel elfogadta az elnökség javaslatairól szóló beszámolót.
A XVII. kerületi polgármester fontosnak nevezte a megerősítést, mint mondta, a koncepcióban foglalt elvek alapján folytatják az egyeztetéseket.
Tájékoztatása szerint hamarosan a normaszöveg kialakítása következik, mint mondta, úgy tudja, hogy a Belügyminisztérium a parlamenti frakciók véleményét is kikéri ezzel összefüggésben.
Az elnökségi tag megerősítette, hogy nem lesz külön Budapest-törvény, hanem az önkormányzati törvény egyik fejezete Budapesttel foglalkozik majd.
Azt mondta, nem dőlt még el, hogy a Fővárosi Közgyűlés megválasztásával kapcsolatos szabályrendszer az önkormányzati törvény vagy a választási törvény része lesz. Ez utóbbi törvény, lehet, hogy csak a tavaszi ülésszakban kerül az Országgyűlés elé. Mint kifejtette, a BÖSZ javaslata szerint a Fővárosi Közgyűlés tagja lenne 2014-től az összes megválasztott budapesti polgármester, valamint a listás szavazás útján megválasztott további 11 képviselő, tehát a jelenlegi létszámot tartva, és nem növelve, 34 taggal működne a testület.
A listán megválasztott képviselők közül választaná az Fővárosi Közgyűlés az elnökét, vagyis a főpolgármestert – mondta Riz Levente. Az elnökségi tag azt is jelezte: a BÖSZ együttműködésre épülő politikai és közigazgatási rendszert szeretne Budapesten azután a 20 év után, ami a kerületek és a főváros között folyamatos konfliktusokkal telt, amikor Demszky Gábor korábbi főpolgármester "fittyet hányt" a kerületek javaslataira, véleményére.
Riz Levente úgy fogalmazott: a javaslatuknak alapvetően az a célja, hogy Budapest jobban működjön. Ne forduljon elő, hogy "egymásra vár a főváros és a kerület" egy-egy városüzemeltetési feladat elvégzésével kapcsolatban, illetve "az egyik ne csinálja ötször drágábban, mint a másik".
A hatékony működés érdekében szükséges a hatáskörök egyértelmű meghatározása. Az önkormányzati érdekképviselet azt szeretné elérni, hogy az önkormányzati törvényben rögzítsék egyértelműen és világosan, kihez mi tartozik. Egy melléklet formájában szerepeljen például, hogy melyek a főváros által fenntartott főutak, hidak, közterületek – mondta.