XII. Keresztúr Találkozó – a magyarság ünnepe

\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"

\"\"

A résztvevők a Fő térről a Pesti úton át vonultak a Fesztiválsátorhoz, amelyet a Népkert melletti önkormányzati sporttelepen állítottak föl 

 

A delegációk Pesti úti felvonulásával kezdődött az ünnep ma, augusztus 26-án délelőtt Rákosmentén.
Rákosmente 2011. augusztus 26-28. között rendezi meg a Keresztúr Nevű Települések XII. Nemzetközi Találkozóját. A Találkozóra Magyarországról és a határainkon túlról 24 Keresztúr nevű település, több mint 1000 vendég érkezett a XVII. kerületbe, mely harmadszor adott otthont az eseménynek. A nyitónapon 92 határon túli magyar tette le állampolgársági esküjét, amelyet Riz Levente, Rákosmente polgármestere, országgyűlési képviselő olvasott elő. A rendezvényen részt vett Dr. Wetzel Tamás, az egyszerűsített honosítási eljárás bevezetésével kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztos, Dr. Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke, a Bethlen Gábor Alap Kollégiumának elnöke, Kovács József Balatonkeresztúr polgármestere és a Szövetség elnöke, továbbá a Keresztúr nevű települések polgármesterei és a kerület testvérvárosainak küldöttségei. A vendégeket, érdeklődőket a kulturális bemutatóktól a szakmai előadásokon át a koncertekig változatos, érdekes programok várták.
A Keresztúr Nevű Települések Szövetségének története 1999-ben kezdődött. Észak-Magyarországon a Bodrog folyó áradásakor veszélyeztette, és részben elöntötte Bodrogkeresztúr alacsonyan fekvő településrészét, valamint több, a folyó melletti községet. Balatonkeresztúr község Önkormányzata testületi döntéssel anyagi, pénzbeli segítséget adott Bodrogkeresztúr község Önkormányzatának a károsult családok kárenyhítésére, megsegítésére. A két „távoli” Keresztúr között ezzel létrejött egy híd, egy kapocs, amely barátsággá, majd testvér-települési kapcsolattá alakult. A természeti csapás így lett összekötő és barátságot létesítő erő. Balatonkeresztúr és Bodrogkeresztúr községek önkormányzatai elhatározták, hogy megszólítják és meghívják a Keresztúrokat egy találkozóra, melyet 2000. szeptember 8-10. között tartottak meg. Rákoskeresztúr már az első találkozón részt vett. A hagyomány megmaradt, második alkalommal Rákoskeresztúr rendezte meg a találkozót.
Idén tizenkettedik alkalommal találkoztak a Keresztúr nevet viselő települések, melynek harmadszor adott otthont Rákoskeresztúr. 2011. augusztus 26-án (pénteken) 10 órakor vette kezdetét a nyitóesemény. Schmidt Pál köztársasági elnök levélben köszöntötte a meghívottakat. A házigazda Riz Levente polgármester, országgyűlési képviselő mellett Dr. Wetzel Tamás, az egyszerűsített honosítási eljárás bevezetésével kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztos és Dr. Vizi E. Szilveszter, a Bethlen Gábor Alap Kollégiumának elnöke mondott köszöntőt.
Hallgassák meg Riz Levente gondolatait.
 
Az eskütétel előtt a keresztúri delegációk képviselői az egységes magyar nemzet államhatárok feletti összetartozását jelképező facsemetét a településükről hozott földbe ültették. Ezt követően 92 határon túli magyar tett állampolgársági esküt.
A Szövetség a hagyományainak megfelelően Keresztúriakért Emlékérmet adományozott, melyet Mestyán Valéria Balatonkeresztúr címzetes főjegyzője és Simó Béla székelykeresztúri pedagógus, önkormányzati képviselő vehetett át Kovács József elnöktől.
Rákosmente Önkormányzata a Rákoskeresztúrért Díjat Hartmann Hubertné nyugalmazott tanügyi előadónak adományozta, aki munkájával és példamutatásával jelentős mértékben hozzájárult Rákoskeresztúr városrész szellemi és anyagi gyarapodásához.
 
Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke, jelenleg a Bethlen Gábor Alap Kollégiumának elnöke az ünnepség után
adott nyilatkozatot a Tizenhetedik Online-nak
 

Most pedig tekintsenek meg egy beszélgetés egy frissen magyar állampolgársági esküt tett fiatalemberrel. Szilágyi Sándor festőművész beregszászi illetőségű, de már egy ideje lakóhelye és tanítómestere is Rákoskeresztúrhoz köti.