A kerékpárút hálózat fejlesztése Budapesten, Rákosmentén

\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"

\"\"
 
Garancsi István, Vitézy Dávid, Riz Levente és Hutiray Gyula a sajtótájékoztatón
 
Ma, augusztus 16-án délután sajtótájékoztatót tartottak a Pesti úti Népkertben a kerékpárút-fejlesztés új budapesti projektjeiről. A fejlesztés során Budapest négy kerületében, összesen hat kerékpárút szakasz épül a XVII. kerületi Pesti úton, a XXI. kerületben a Szabadkikötő úton és az Ady Endre úton, a X. kerületben a Fehér úton, valamint a III. kerületi Bécsi úton. A projektek megvalósítását a Budapesti Közlekedési Központ irányítja.
A budapesti sajtótájékoztatón Garancsi István miniszterelnöki megbízott, és Hutiray Gyula a sajtótájékoztatón
főpolgármester-helyettes, Vitézy Dávid a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója, valamint Riz Levente XVII. kerületi polgármester ismertette a projektekkel kapcsolatos legfontosabb információkat.
A beruházás összköltsége 694,4 millió forint, amelyhez az Európai Unió közel 439,6 millió forint támogatást nyújt.
A beruházás keretében a XVII. kerület Pesti út 501. utca és a Ferihegyi út közötti (I. szakasz), valamint a Ferihegyi út – Hegyalatti utca közötti szakaszon (II. szakasz) összesen 7,1 km hosszú kerékpárút épül. A munkaterület átadása 2011. augusztus 10-én kezdődött meg, a kivitelezés befejezése várhatóan 2011. október 31.
A Pesti út I. szakaszának (501. utca és Ferihegyi út közötti szakasz) fejlesztése nyomán 2927 m hosszú kerékpáros nyomvonal jön létre, amelyből 1483 m épített, 1444 m pedig kijelölt kerékpáros útvonal. A fejlesztés megteremti a belső Pesti út menti intézmények, létesítmények és a Rákoskeresztúri városközpont kerékpáros elérhetőségét. Hat helyen készül kerékpártároló, összesen 46 férőhellyel. A szakasz fejlesztését az Európai Unió és a Magyar Állam 51,5 millió forinttal támogatja.
A Pesti út Ferihegyi út és Hegyalatti utca közötti szakaszának fejlesztésével a főútvonal közvetlen összeköttetést teremt a térségben Rákoskeresztúr városközpont és Rákoscsabával, Rákoskerttel. A projekt keretében mintegy 3879 méter kerékpáros nyomvonal jön létre, ebből 2551 méter épített, míg 1328 méter kis forgalmú utcákon kijelölt nyomvonal. A projekt keretében a szakaszon 20 férőhelyes biztonságos kerékpártároló is létesül. A beruházást az Európai Unió, valamint a Magyar Állam 85,3 millió forinttal támogatja.
A városvezetés szándéka, hogy összefüggő kerékpárút-hálózat jöjjön létre a kerületben és ezzel párhuzamosan megteremtődjék az összeköttetés a Belvárossal.
Távlati cél, hogy a Rákos-patak mellett egy ökofolyosó jöhessen létre a környező települések között. Így erősödhet kerület kertvárosi jellege, ami vonzerő és az egyik legfontosabb érték – hangsúlyozta Riz Levente polgármester, országgyűlési képviselő.
A Rákos-patak menti és az épülő Pesti úti kerékpárút összekapcsolódik, így 2011. októberétől 11 km hosszúságú egybefüggő kerékpárút-hálózat jön létre Rákosmentén.
Tekintsék meg a mai sajtótájékoztató felvételét.