Bűntény az új piacon

\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"

 

 

Papp József húskereskedő a felvétel 26. másodpercében tűnik föl a képen. Elindul hússzállító kisteherautójától üzlete felé. Fél perccel később, az 58. másodpercben megérkezik egy személyautó a parkolóhoz. Megfordul és betolat Papp József autója mögé. 1 perc 46 másodperc telik el. Kiszáll a személyautóból egy alak és érdekes járással megindul a hússzállító felé. Megáll, körülnéz, majd benéz a kisteherautó ablakán. Hátrább lép néhányat, körülkémlel, majd visszaólálkodik a kisteherautóhoz. 2 perc 12 másodperc: kinyitja az ajtót és benyúl a táskáért. 2 perc 15 másodperc: csukja az ajtót, és rohan a személyautó felé. 2 perc 22 másodperc: s személyautó kihajt a parkolóból. A bűnténynek vége. Másfél perc elég volt hozzá… 
 
 

Bűntény az új piaconNéhány gyors mozdulattal több millió forintot loptak el június 28-án, a reggeli órákban egy keresztúri húskereskedőtől, Papp Józseftől.

Hogy miként történt az új piac hátsó részén, a parkolóban lezajlott cselekmény, azt a videofelvétel pontosan megmutatja. Érdemes megnézni. Tanulságos.

Igen, a vállalkozó is hibázott. Benne hagyta a pénzt tartalmazó táskát a nyitva hagyott hússzállító kisteherautóban. Törvény azért nem írja elő, ha valaki benne hagyja a táskáját a nyitva felejtett kocsijában, akkor azt kötelező ellopni.

A táska az autó ülése alatt volt betolva, kívülről nem lehetett látni. A tolvaj mégis azonnal megtalálta. Kihúzta onnan, és már futott is.

Papp József a rendőrségen azonnal megtette a bejelentést. A táskában volt összes irata. Nemcsak a lopás tényét hozta a kerületi kapitányság illetékeseinek tudomására, hanem a táskában lévő össze iratának eltűnését is.

Ennek holnap lesz egy hete.

Azóta a rendőrség fölvette az adatokat. Ezen kívül azonban más nyomozati cselekményt Papp József nem észlelt.

Furcsa, hogy nem nézték meg a fent látható videofelvételt a történtekről. Elkérték ugyan, ám miután nem tudták a file-t megnyitni, visszaadták. Nem vettek újjlenyomatot, noha a tolvaj megfogta gépkocsi ajtaját, kilincsét. Amikor az üzlet alkalmazottai aznap délután személyesen hívták fel a figyelmet egy, a feltételezhetően a cselekmény elkövetésénél használt gépkocsira, amely ott parkolt a piacnál, benne esetleg az elkövető, vagy ismerősei ülhettek, az intézkedés – legalábbis a külső szemlélő számára érzékelhető módon – szintén elmaradt.

Friss hír: „ A kerület közbiztonságának javítása érdekében az önkormányzat úgy döntött: 8,5 millió forintot biztosít 2011. második félévében a rendőri járőrözés sűrítésére, valamint 3,5 millió forintos támogatást nyújt egy új járőrautó beszerzésére.”

A támogatás biztosan indokolt.

Ám az ilyen hírek fajsúlyát nagymértékben befolyásolja, hogy a leginkább érintettek, a bűncselekménnyel sújtott állampolgárok azt érzik-e: a rend őrei lelkiismeretesek, megtesznek-e mindent az ügy felderítése érdekében, vagy – saját tapasztalataik alapján – másfajta konzekvenciát kénytelenek levonni.  

Az olvasóra bízzuk a döntést, vajon a fenti példa melyik csoportba tartozik.
Horváth K. József