Múzeumok éjszakája Rákosmentén

\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"

 

\"\"

Zsigár Cecília divattervező rendhagyó divatbemutatója

Fotó: Szakács Zsuzsa

Idén nyáron ötödik alkalommal csatlakozott az Erdős Renée Ház a Múzeumok Éjszakája országos rendezvénysorozathoz, amelynek fő szervezője a Nemzeti Erőforrás Minisztérium volt. Immár hagyományosan – a rákosmenti művészeti intézmények összefogásának szellemében – a Csekovszky Árpád Művészeti Közalapítvány Kiállítóházával és a Rákoshegyi Bartók Zeneházzal együttműködve valósult meg a program.
Az Erdős Renée Házban az este folyamán megtekinthető állandó kiállítások mellett két új tárlat is megnyílt. A Renée Cafée-ban 17 órakor kezdődött a Rákoscsaba régi képeslapjait bemutató kiállítás, amelyen eddig nem ismert, túlzás nélkül szenzációsnak nevezhető régi felvételeket ismerhetett meg a közönség. Egy óra múlva pedig olyan, a kerület hajdani és kortárs köztéri alkotóit bemutató kiállítás nyílt, amelynek eredménye a további muzeológiai munkát is segíti. Dr. Bereczky Loránd, a Magyar Nemzeti Galéria címzetes főigazgatója nyitotta meg a Miénk a tér című tárlatot, amelyen Kisfaludi Strobl Zsigmondtól a mai köztéri alkotókig számos művész szerepelt. A Vigyázó Ferenc Művelődési Társasággal közösen megvalósított kiállításon Fejér Gyula fényképei mutatták be a kerület közterein, közintézményekben elhelyezett műalkotásokat. A társaság ezekről CD lemezt is megjelentetett. Ehhez kapcsolódott az a nagy sikerű gyermekfoglalkozás, amelyen a résztvevők mutatták meg, hogyan képzelnek el ők egy közteret. Az eredmény tanulságos volt. Nagy Sándor Endre klarinétművész óránként ismétlődő hangszerbemutatója ismét hatalmas sikert aratott. A művész a hangszerek megszólaltatása mellett elmondta kialakulásuk történetét is, és minden kérdésre lelkesen válaszolt. A Renée Cafée-ban David McCall tartott kóstolóval egybekötött előadást, Chili és Fahéj címmel.
Az ilyen alkalmak lehetőséget adnak arra is, hogy a sokak számára szigorúnak tűnő szakmai munka eredményeit kicsit lazábban, könnyedebben mutassák be a muzeális intézmények. Így, ez alkalommal a rendszeres kerületi kiállító iparművész, Zsigár Cecília divattervező mutatkozott be egy rendhagyó divatbemutató keretében. És ha már múzeum…, akkor Sláger Múzeum! Éjféltől a rákoskerti tagokat is felvonultató Torzonborz együttes szórakoztatta a közönséget az 1960-as évek mára valóban muzeális értékű dalaival. (Creedence Clearwater Revival, Santana, Omega, stb.)
A Rákoshegyi Bartók Zeneházban két fiatal tehetség mutatkozott be ezen az estén. Először Gonda Katalin adott zongorahangversenyt, Scarlatti, Haydn, Mozart, Chopin és Liszt műveket játszva, majd Kovács Gergely vette át a hangszert Bach, Beethoven, Paganini és Liszt darabokat interpretálva.
A Csekovszky Gyűjtemény Kiállítóházában Csekovszky Árpád Munkácsy-díjas művész szellemét idézték meg a róla készült film vetítésével. F. Orosz Sára kerámikusművész, az intézmény munkatársa az ősi kerámiák készítésének technikáját tanította a gyerekeknek, akik aztán a szülőkkel együtt megtekinthették, részt vehettek a Lúdas Matyi című interaktív bábelőadásban, amelyet a Kereplő Színház művészei adtak elő. És mivel a kerámiakészítéshez elengedhetetlen a tűz, már hagyomány a kiállítóház múzeumi éjszakáin, hogy tűzzel varázsolják el a közönséget éjfél előtt: idén a Hestia Tűzzsonglőr Társulat előadása aratott nagy sikert.
A rendezvényen részt vevő kisgyerekes családok, fiatalok és idősebb vendégek vidám hangulata, aktív érdeklődése, jókedvű beszélgetései Rákosmentén is igazolják a kezdeményezés létjogosultságát. Egy ilyen „nagyrendezvény” megszervezése, kivitelezése természetesen nem sikerülhetett volna, ha nem lettek volna támogatói. Idén is Budapest Főváros XVII. kerület Rákosmente Önkormányzata volt az, aki a siker zálogát jelentő anyagi támogatást biztosította: Riz Levente polgármester, Fohsz Tivadar alpolgármester, Dunai Mónika, Szabó Tiborné, Rózsahegyi Péter és Virág Mihály képviselő segítették a szervezők munkáját.